Visste du…

… “att en nypa” är en gammal måttenhet som motsvarar ungefär 1/2–1 kryddmått.

Har du testat plommonet Jan-Erik?

Eller Janerek som det egentligen heter. Det har en syrlig smak och finns att köpa under våren och sommaren. Spännande är att när du saltar plommonet så förändras smaken på ett magiskt sätt. Den skarpa syran försvinner och plötsligt har du ett perfekt litet snack till välkomstdrinken eller tilltugg när som helst!

3 matiga våffeltoppings

Den som väntar på något gott, väntar alltid för länge! Byt sylten och grädden mot toppings av det matigare slaget så kan du njuta av nygräddade våfflor till både förrätt och varmrätt. Här är våra 3 favoriter just nu. Avsluta med en nypa flingsalt och lyckan är total!

  1. Getost, bakade rödbetor, ruccola, hunung och pinjenötter
  2. Rå lax (sashimi), edamamebönor, mango och chilimajo
  3. Plommontomater, vitlök, basilika, svartpeppar och olivolja

SPETSA LAGEN

En klassisk 123-lag består av en del ättika, två delar socker och tre delar vatten. Den har du säkert koll på om du picklat till exempel rödlök. Men har du testat att tillsätta salt och peppar? Det är ett enkelt sätt att höja smaken lite extra. Och vill du skoja till det på riktigt – ge den en kyss av chili!

Sommarens godaste rub...

…får du genom att blanda 1 tsk flingsalt, 2 krm cayennpeppar, ½ msk oregano och 1 tsk vitlökspulver. Hur enkelt som helst!

Lägg-av-gott!

Dags för en ny grönsak på grillen? Testa att grilla fänkål och pensla med en marinad på flingsalt, mortlad vitlök, citronsaft och olivolja. Toppa med en rejäl hög riven parmesan och rostade pinjenötter!

  • 2 fänkål, halverade
  • 3 vitlöksklyftor
  • Saften från 1/2 citron
  • 2 msk olivolja
  • Flingsalt
  • Riven parmesan
  • Pinjenötter

En hjärtlig historia

Vad vet du om natriumklorid? Gissningsvis inte jättemycket. Men saken är den att utan natrium och klor (som natriumklorid består av) hade din kropp haft svårt att ta upp näring, dina muskler hade varit alldeles slappa och ditt hjärta hade inte kunnat slå. Samtidigt kan natrium vara skadligt om det blir för mycket.

Så lagom är bäst – men det är ju sen gammalt.

RÄTT SALTAT PASTAVATTEN

Att ha rätt mängd salt i vattnet när du kokar pasta är viktigare än man kan tro för att få till rätt spänst och smak. Räkna med en liter vatten och en knapp 1/2 msk salt per 100 g pasta (som motsvarar en portion ungefär).

FÖR MYCKET AV DET GODA?

Ögonmåttet kan svika den bästa av kockar. Men när paradsåsen drabbats av översaltning är det långt ifrån kört. Börja med att slänga i en rå potatis och låta den koka med. Har du turen med dig suger den upp en del av sältan. Funkade inte det? Då kan en nypa socker hjälpa till att neutralisera smaken.

potato

Visste du…

… att salt i maten dämpar syrlighet och strävhet i exempelvis vin, samtidigt som sötma och fruktiga toner förstärks.

Lär dig rimma

Gammelmormor rimmade maten för att den skulle hålla längre. Idag gör vi det främst för smakens skull. Metoden är enkel och går ut på att råvaran får vila i salt eller salt och socker innan tillagning. Rimningen kan pågå i minuter eller flera dygn beroende på tycke och smak. Eftersom saltmolekylerna hjälper till att bryta ner proteinet i exempelvis fisk och kött, blir resultatet extra mört och saftigt – och inte alls torrt som man skulle kunna tro.

salmon_0

JOD = HURRA ELLER NJA?

Detta grundämne är kanske mest känt för att skapa debatt. Men jod är faktiskt livsviktigt för oss människor eftersom det hjälper till att reglera ämnesomsättningen. I Falksalts sortiment hittar du både varianter med jod, och utan. Hur det ligger till står på förpackningen.

Du har väl inte missat vår egen receptbok här på sajten?

Full av inspirerande och goda recept med en nypa salt – för alla typer av måltider.