Det är inte konstigt att vi svenskar äter så mycket salt – det gör ju allt så mycket godare.
Men att äta för mycket salt kan leda till högt blodtryck och för många blir lösningen att dra ner på det. Något som leder till mindre smak och tråkigare mat. Det är en verklighet vi, som jobbat med salt i nästan hundra år, bara inte kan gå med på.

Därför lanserar vi initiativet Länge leve Folksältan – för allas rätt att leva med både hälsan, och sältan, i behåll.

NATRIUM - ETT HOT MOT FOLKSÄLTAN?

Natrium är i sig inget farligt. Tvärtom är det är livsviktigt för att kroppen ska fungera som den ska. Men det kan lätt bli för mycket av det goda, så ock med salt (nåja, natrium). Ett allt för stort intag kan nämligen göra det svårare att bibehålla ett normalt blodtryck. Något som i sin tur kan leda till en rad allvarliga hälsorisker.

Idag uppskattas var fjärde vuxen svensk (och varannan över 65 år) leva med högt blodtryck. Allt är ju inte saltets fel men det kan vara en bra idé att hålla koll på hur mycket man får i sig. Speciellt eftersom de flesta saltsorter nästan uteslutande består av natriumklorid. De flesta, men inte alla.

Vill du lära dig mer om salt och hälsa? Läs mer hos Hjärt-Lungfonden och Livsmedelsverket.

NATURENS GODASTE:
EN GOD NYHET FÖR FOLKSÄLTAN

Vår produktserie Naturens Godaste är speciellt framtagen för att främja både smak och hälsa. Produkterna är baserade på vårt unika mineralsalt, som har ett avsevärt lägre innehåll av natrium än vanligt salt. Istället är det naturligt rikt på mineraler och innehåller hela 15% kalium samt kalcium och magnesium. Det bästa av allt? Mineralsaltet utvinns i en helt naturlig process med traditionella havssaltsmetoder, och har samma goda smak och sälta du är van vid.

Först ut på butikshyllan är vårt jodberikade och finkorniga MINERALSALT. Det innehåller 35% mindre natrium (än vanligt salt), är naturellt i smaken och passar bra till det mesta.

Äntligen kan vi leva med både sältan, smaken och hälsan i behåll. Länge leve folksältan!

ÄNTLIGEN ETT ÖRTSALT SOM
INTE BARA SMAKAR GOTT

Nu är nästa nyhet i vår produktserie Naturens Godaste ute i butik. Eller nyheter rättare sagt: våra tre örtsalter har vart och ett sin unika smak och karaktär med ändå samma bas: vårt fantastiska Mineralsalt. Tänk dig en ljuv kombination av örter, grönsaker och kryddor i ett salt som förhöjer smaken på allt, och dessutom är ett bättre val för hälsan.

Testa klassiska ORIGINAL, lite hetare PAPRIKA & CHILI eller friska och fräscha CITRON & ÖRTER. Våra örtsalter har en salthalt på endast 57% (jämfört med till exempel det marknadsledande örtsaltet som ligger på 94%). Läs mer här.

Nu blir det ännu lättare att leva med hälsan, och sältan, i behåll. Örtsalt från Falksalt förhöjer, förbättrar och förädlar. Äntligen har svenskarna fått örtsaltet de förtjänar!

NATURLIGT RIKT PÅ KALIUM

Även kalium är ett livsnödvändigt grundämne. Det behövs för kroppens nerv- och muskelfunktion. Men kalium bidrar också till ett stabilt blodtryck, eftersom detta regleras av den viktiga balansen mellan natrium och kalium. Man kan säga att ju mer natrium vi får i oss, desto mer kalium behöver kroppen för att jämna ut förhållandet.

Att använda Falksalts Mineralsalt är ett enkelt sätt att öka intaget av kalium samtidigt som du minskar intaget av natrium jämfört med vanligt salt.

INTE
SAMMA
SKROT
OCH
KORN

Andra lågnatriumsalter på marknaden är blandningar av olika sorters saltkorn. Alltså: en del av kornen består av saltet natriumklorid och andra av saltet kaliumklorid (KCl). Tyvärr ger detta en trist effekt på smaken som ofta upplevs besk och mindre angenäm.

I Falksalt Mineralsalt däremot, utgörs varje enskilt litet korn av en förening av natriumklorid och kaliumklorid. Det är därför saltet är fritt från tråkiga bismaker och har samma goda smak och sälta du är van vid.

HUR FÅR VI I OSS SÅ MYCKET NATRIUM?

I snitt äter vi svenskar dubbelt så mycket salt som Livsmedelsverkets rekommendation (6g natriumklorid per dag). Det är lätt att lägga ansvaret på sig själv. Men riktigt så enkelt är det inte. En stor del av saltet vi får i oss kommer från den mat och livsmedel vi köper i butik och restaurang. Såsom bröd, ost, chark; uteluncher och snabbmat.

För att uppnå verklig förändring behövs breda insatser från såväl livsmedelsproducenter som myndigheter. Men även små saker gör skillnad. Som att efterfråga rätt produkter och att välja Nyckelhålsmärkt mat: den innehåller både mindre salt och socker.

Och redan nu finns det goda exempel på producenter som tar ansvar. Ett är Lindvalls Chark som har valt att använda Naturens Godaste Mineralsalt i produktserien Riktig Korv.

Tips för en bättre sälta

Att ändra matvanor är inte lätt. Och speciellt inte när det kommer till salt. Här har vi samlat några tips till dig som behöver äta mindre natrium – men ändå vill få fram smaken i maten.

1

Använd mindre salt under tillagningen och salta hellre på tallriken vid behov.

2

Mycket smak från färska örter gör att behovet av salt minskar.

3

Syra och hetta i maten från till exempel vinäger, citrus och chili förhöjer, precis som salt, alla smaker i maten.

4

Ånga och ugnsbaka grönsaker istället för att koka dem. Då stannar smaken kvar i råvarorna.

Och såklart, byt till Mineralsalt så minskar du ditt natriumintag med upp till 35% (från salt) – helt automatiskt.