Naturens godaste
– naturligt sundare salt

Låt oss presentera det enkla, goda sättet att dra ner på intaget av salt (eller natrium om vi ska vara petiga), utan att behöva kompromissa med sältan eller smaken du är van vid. Naturens Godaste MINERALSALT är Falksalts unika havssalt som naturligt innehåller hela 35% mindre natrium och i gengäld har högt innehåll av mineralerna kalium och magnesium. Ett bättre val för hälsan helt enkelt.

Om salt, natrium och hälsa

Vanligt salt, t ex bordssalt, havssalt, himalayasalt och flingsalt, består nästan enbart av natriumklorid (NaCl, oftast mellan ca 97 och 100 procent) och är vår främsta källa till natrium (Na). Natrium är ett livsnödvändigt grundämne som är viktigt för olika funktioner i kroppen – i lagom mängd. Ett alltför stort intag av natrium har visat sig kunna få negativa hälsoeffekter; för mycket natrium gör det nämligen svårare att bibehålla ett normalt blodtryck vilket i sin tur kan leda till ökad risk för hjärtinfarkt, hjärtsvikt, stroke och skador på njurarna. Idag uppskattas var fjärde vuxen i Sverige ha högt blodtryck, och närmare hälften av alla över 65 år. Det är därför man ofta hör att man ska vara försiktig med saltet.

Men för den som gillar salt och dess fantastiska förmåga att lyfta andra smaker känns det ofta trist att behöva dra ner på saltet av hälsoskäl. Att behöva kompromissa genom att salta mindre eller använda något substitut brukar inte locka. Den goda nyheten? Falksalt har lösningen!

MINERALSALT:
ETT BÄTTRE VAL FÖR HÄLSAN

Från Falksalt kommer ett helt naturligt havssalt som innehåller 35% mindre natrium, trots att det har samma goda smak och sälta som vanligt salt. Dessutom är det naturligt rikt på mineraler; saltet innehåller hela 15% kalium samt såväl kalcium som magnesium. En sann gåva från naturen, som både smakar och gör gott. Därför kallar vi vårt unika salt för
Naturens Godaste MINERALSALT.

Att byta till Falksalt Mineralsalt är det enkla, goda sättet att sänka intaget av natrium. Här minskar du inte på mängden salt, utan enbart mängden natrium. Och du kommer inte ens att märka någon skillnad – här behöver du inte kompromissa med sälta eller smak.

Naturens Godaste MINERALSALT från Falksalt är berikat med jod.
Läs mer om jod här.

*Minskat intag av natrium bidrar till att bibehålla normalt blodtryck.

NATURLIGT RIKT PÅ KALIUM

Kalium (K) är ett livsnödvändigt grundämne som behövs för kroppens nerv- och muskelfunktion. Men kalium bidrar också till ett stabilt blodtryck, eftersom detta regleras av den viktiga balansen mellan natrium och kalium. Man kan säga att ju mer natrium vi får i oss, desto mer kalium behöver kroppen för att jämna ut förhållandet.

Kalium finns naturligt i många livsmedel, och extra rikligt i nötter, frön, torkad frukt, potatis, färska frukter och grönsaker. Även kött, fisk och mejeriprodukter är viktiga källor till kalium. Att använda Falksalts Mineralsalt är ett enkelt sätt att öka intaget av kalium samtidigt som du minskar intaget av natrium jämfört med vanligt salt.

Livsmedelsverket rekommenderar ett intag av drygt 3 gram kalium per dag för vuxna.

Visste du...

Andra lågnatriumsalter på marknaden är blandningar av olika sorters saltkorn. Vanligast är att blanda korn av natriumklorid med korn av saltet kaliumklorid (KCl). Tyvärr ger detta en trist effekt på smaken som ofta upplevs besk och mindre angenäm. I Falksalt Mineralsalt däremot, utgörs varje enskilt litet korn av en förening av natriumklorid och kaliumklorid. Det är därför saltet upplevs fritt från tråkiga bismaker, och smakar precis som vanligt salt.

HUR FÅR VI I OSS SÅ MYCKET NATRIUM?

Många av oss svenskar får idag i oss mycket mer natrium än vad Livsmedelsverket bedömer hälsosamt och rekommenderas att minska intaget. En stor del av natriumintaget tänker vi kanske inte på eftersom det kommer med salt som är ”dolt” i mat från butik och restaurang, som lunchrätter och snabbmat samt livsmedel som bröd, ost och charkprodukter. Här behövs insatser från livsmedelsproducenter och myndigheter för att sänka det höga innehållet av natrium. Något vi som konsumenter däremot själva kan påverka är hur vi saltar maten på tallriken och under matlagningen. Här gäller det att salta smart, och det är enklare än du tror. Börja med att ta del av tipsen här nedanför!

Vill du lära dig mer om salt och hälsa? Läs mer hos Hjärt-Lungfonden, liksom svenska Livsmedelsverket där det finns mer information om natrium och salt.

Livsmedelsverkets rekommendation för vuxna är ett intag på max 1 tesked (6 gram) natriumklorid per dag. Det motsvarar 2,4 gram natrium.

 

Salta smart!

Några enkla tips som hjälper dig dra ner på mängden natrium i maten:

1

Först, enklast och godast: byt ut ditt vanliga salt mot samma mängd Naturens Godaste MINERALSALT och du har redan minskat natriumintaget med mer än en tredjedel (utan att det märks på smaken).

2

Älskar du att smula en nypa flingsalt på toppen eller dra några varv med saltkvarnen vid bordet? Fortsätt med det, men byt ut saltet som tillsätts under tillagningen. Använd MINERALSALT i grytan, pastavattnet och såsen.

3

Har du tid och lust? Då är det smart att baka och laga mer mat från grunden där du själv styr mängden salt.

4

Använd mindre salt under tillagningen och salta hellre maten på tallriken om det behövs!