Antal portioner: 12
Värm ugnen till 50°C. Sprid ut lingonen på en bakplåtspappersklädd plåt. Torka i mitten av ugnen, gärna över natten. Sätt en kökshandduk i öppningen av ugnen så att ånga släpps ut under hela torkningen. Lingonen ska inte bli snustorra, utan gärna lite sega.
Kärna ut dadlarna och lägg i ett vattenbad med nykokat vatten i 5 minuter.
Smält chokladen över vattenbad. Mixa ihop ingredienserna till tryfflarna i matberedare till en slät massa. Tillsätt eventuellt lite vatten om smeten känns för torr. Forma till 12 kulor och lägg på ett fat. Tryck ner tummen lätt i varje kula så att du får en liten fördjupning som du sedan kan fylla med glasyr.
Mixa ihop ingredienserna till glasyren tills helt slätt. Smaka av med salt. Låt svalna något, tills du får en lite fastare glasyr. Spritsa eller klicka ut glasyr i varje tryffel.
Garnera med torkade lingon, choklad och flingsalt. Förvara i kyl eller frys tills servering. I Frysen håller de i flera månader, och kan faktiskt garneras helt klart innan de fryses ner!