Tryfflar med torkade lingon

Ingredienser

Antal portioner: 12

Chokladtryfflar

  • 4 msk osötat mandelsmör
  • 12 st färska dadlar, urkärnade
  • 1 dl havregryn
  • 3/4 dl kakao
  • 50 g mörk choklad, gärna minst 80% kakaohalt
  • 1 msk vatten om degen känns för torr
  • 1 krm flingsalt

Glasyr

  • 8 st färska dadlar, urkärnade
  • 30 g mörk choklad, gärna minst 80% kakaohalt
  • 1/2 dl kakao
  • 3/4 dl mandeldryck eller kallt vatten
  • 1 tsk malen kanel
  • 2 krm Falksalt flingsalt

Torkade lingon

  • 225 g frysta lingon

Topping

  • Flingsalt
  • Hackad mörk choklad

Instruktioner

  • 1

    Värm ugnen till 50°C. Sprid ut lingonen på en bakplåtspappersklädd plåt. Torka i mitten av ugnen, gärna över natten. Sätt en kökshandduk i öppningen av ugnen så att ånga släpps ut under hela torkningen. Lingonen ska inte bli snustorra, utan gärna lite sega.

  • 2

    Kärna ut dadlarna och lägg i ett vattenbad med nykokat vatten i 5 minuter.

  • 3

    Smält chokladen över vattenbad. Mixa ihop ingredienserna till tryfflarna i matberedare till en slät massa. Tillsätt eventuellt lite vatten om smeten känns för torr. Forma till 12 kulor och lägg på ett fat. Tryck ner tummen lätt i varje kula så att du får en liten fördjupning som du sedan kan fylla med glasyr.

  • 4

    Mixa ihop ingredienserna till glasyren tills helt slätt. Smaka av med salt. Låt svalna något, tills du får en lite fastare glasyr. Spritsa eller klicka ut glasyr i varje tryffel.

  • 5

    Garnera med torkade lingon, choklad och flingsalt. Förvara i kyl eller frys tills servering. I Frysen håller de i flera månader, och kan faktiskt garneras helt klart innan de fryses ner!