Vegetarisk Boeuf Bourguignon

Ingredienser

Antal portioner: 4

  • 1 st rotselleri
  • 2 tsk Falksalt flingsalt
  • 1 st gul lök
  • 1 st morot
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk vetemjöl
  • 5 dl rött vin
  • 3 msk grönsaksfond
  • 2 st lagerblad
  • 5 st små steklökar, halverade
  • 200 g små champinjoner
  • Smör och olja till stekning
  • Några kvistar timjan
  • Falksalt finkornigt salt
  • Peppar

Instruktioner

  • 1

    Sätt ugnen på 175 grader.

  • 2

    Skrubba rotsellerin och skär bort de grövsta delarna av skalet, men behåll skalet på – det ger en god smak. Skär rotsellerin i lagom stora bitar för en gryta och lägg i en ugnsform. Ringla olja och strö Falksalt flingsalt över rotfrukten. Rosta i ugnen i 30–40 minuter medan du gör grytan.

  • 3

    Dela gul lök grovt, slanta morot och finhacka vitlök. Fräs i stekpannan tills alltihop mjuknat. Tillsätt tomatpuré som du låter rosta med i pannan någon minut.

  • 4

    Pudra över vetemjöl och slå sedan i rödvin, timjan och lagerblad. Låt koka in en stund. Häll över allt i en större gryta och tillsätt grönsaksfond. Låt puttra under lock.

  • 5

    När rotsellerin är klar och fått lite färg, lägg ner den i grytan tillsammans med champinjoner och smålökar och låt puttra ytterligare 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.