Lagom mycket salt är livsviktigt

De största beståndsdelarna i salt är natrium och klor. Det är livsviktiga ämnen som behövs för att dina celler ska fungera. Men precis som allt annat gott i livet, är lagom mycket bäst. Livsmedelsverket rekommenderar salt med jod eftersom det minskar risken för flera allvarliga sjukdomar.

Saltets roll i kroppen

Salt är en kemisk förening mellan natrium och klor. Natrium är ett livsviktigt grundämne som tillsammans med klor reglerar syra- och vätskebalansen i kroppen. De behövs för att dina nerver ska fungera normalt och spelar en viktig roll i ämnesomsättningen.

SALT MED MINDRE NATRIUM

I vårt sortiment finns ett havssalt som innehåller 35 procent mindre natrium än vanligt koksalt – helt naturligt! Det utvinns i Atacamaöknen i norra Chile som är ett område med unika egenskaper. Perfekt för dig som vill dra ner på mängden natrium i maten, utan att tumma på smaken.

LAGOM ÄR BÄST

Även om natrium är livsviktigt så kan alltför stora mängder bidra till högt blodtryck. Därför är det bra att hålla lite koll på hur mycket du får i dig. Ett sätt att styra saltmängden är att laga mer mat från grunden istället för att köpa färdigt. Testa också att salta mindre under matlagningen och mer när maten ligger på tallriken. 

GREJEN MED JOD?

Jod ingår i kroppens sköldkörtelhormoner som är viktiga för din ämnesomsättning. Sedan 30-talet har bordssalt berikats med jod eftersom brist kan leda till struma – en allvarlig sjukdom som tidigare var väldigt vanlig i Sverige. Jodbrist kan också leda till fosterskador under graviditeten. I Falksalts sortiment hittar du såväl finkornigt bordssalt som flingsalt berikat med jod. Läs mer om jod här »

Med_Jod_text_2