Lyft smakerna från grunden

Vissa gillar massor. Andra lite mindre. Men oavsett hur mycket du strör på maten så har du säkert svårt att föreställa dig en måltid utan salt. Tillsammans med sötma, beska, surhet och umami är sälta en av våra fem grundsmaker. Det är därför du kan pricka in smaken av salt även när du håller näsan och blundar.

SÄLTA LYFTER SÖTMA

Hur en perfekt balanserad rätt smakar kan bara du svara på. Det beror på att själva upplevelsen av smak är personlig. Vissa är genetiskt känsligare för beska medan andra reagerar starkare på syra. Ändå finns det vissa regler som gäller för alla munnar. En är att sälta alltid blockerar beska och framhäver sötma. Det är därför mörk choklad smakar sötare med en nypa salt.

Smakmyten som vägrar ge sig

Har du också fått lära dig att tungan är indelad i olika smakzoner – en för varje grundsmak? Att sötma uppfattas på tungspetsen, surt och salt på sidorna och beska längre bak i munnen. Då har du blivit utsatt för en av våra mest seglivade smakmyter. Den uppstod när Harvardprofessorn Edward G Borings misslyckades med att översätta en tysk forskningsartikel år 1901. Så tji fick vi!

SALTBRIST OVAN MOLNEN?

Flygplansmat är inte direkt känd för sina höga smaker. Och faktum är, att ju högre upp i luften du kommer desto mindre smakar den. Enligt forskningen beror det på att den svala, torra luften i kabinen och lufttrycket får dina smaklökar att domna. Så mycket att känsligheten för sött och salt på 10 000 meters höjd har minskat med runt en tredjedel.