Blåbärspaj med smuldeg

Ingredienser

Antal portioner: 4

Fyllning

  • 500 g blåbär, frysta (eller dubbla mängden färska)
  • 1/2 dl socker
  • 1 1/2 msk potatismjöl (cirka)

Smuldeg

  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 3 msk socker
  • 1 1/2 dl havregryn
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 1/2 tsk Falksalt flingsalt
  • 100 g smör, rumstempererat

Instruktioner

  • 1

    Sätt ugnen på 200 grader.

  • 2

    Lägg blåbären i en skål. Tillsätt potatismjöl och socker och blanda runt. Häll över i en stor pajform eller mindre portionsformar.

  • 3

    Blanda de torra ingredienserna till smuldegen. Tillsätt det mjuka smöret och nyp ihop till en smulig massa. Fördela smulorna över blåbären.

  • 4

    Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter tills pajen är gyllenbrun (eller kortare tid om du gör småpajer). Servera pajen ljummen eller kall, gärna med några färska bär och glass eller vaniljsås.