Brysselkålssallad med äpple och hasselnötter

Ingredienser

Antal portioner: 4

  • 500 g brysselkål
  • 1 st fänkål
  • 2 st röda äpplen
  • 2 st medjooldadlar, eller 1/2 torkade tranbär
  • 1 näve rostade hasselnötter
  • Falksalt flingsalt Himalaya

Apelsin- och senapsvinägrett

  • 2 msk kallpressad rapsolja
  • 2 tsk dijonsenap
  • zest + juice från 1 färskpressad ekologisk apelsin
  • 10 st färska myntablad
  • Falksalt finkornigt Himalayasalt och nymalen svartpeppar

Instruktioner

  • 1

    Värm ugnen till 200°C.

  • 2

    Skär bort nedersta biten av rotbiten på brysselkålen. Pilla eventuellt bort de yttre bladen, om de ser tråkiga ut. Dela större brysselkål på mitten. Lägg alla på en ugnsplåt, blanda med lite olja och en nypa salt. Rosta i mitten av ugnen i 15-20 minuter, tills brysselkålen mjukat något och blivit lätt gyllene.

  • 3

    Hyvla fänkålen och äpplena tunt på mandolin, eller skär tunt med en kniv. Kärna ur och finhacka dadlarna. Blanda fänkål, äpple, dadlar och hasselnötter med brysselkålen. Ringla över vinägretten, strö över lite nymalen svartpeppar och flingsalt.