Chokladkakor med salted caramel kolasås

Ingredienser

Antal portioner: 1

Chokladkakor

  • 200 g mörk choklad
  • 75 g smör
  • 2 1/2 dl brunt farin strö
  • 2 st ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1/2 dl kakao
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker

Garnering

  • 2 tsk Falksalt Miniflingor

Salted-caramel kolasås

  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 dl brunt farin strö
  • 1/2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk Falksalt Miniflingor

Servering

  • Vaniljglass

Instruktioner

  • 1

    Börja med kakorna. Värm ugnen till 175°, över- och undervärme.

  • 2

    Hacka choklad i mindre bitar. Lägg choklad och smör i en kastrull och smält under omrörning. Låt svalna lite. Lägg ägg och socker i en bunke och vispa lite lätt med en handvisp.

  • 3

    Blanda kakao, bakpulver och vaniljsocker i en annan bunke. Häll smält choklad över ägg och socker, blanda. Sikta i de torra ingredienser och blanda noga med en slickepott.

  • 4

    Klicka ut bollar på en plåt med bakplåtspapper, placera dem inte för tätt ihop. Platta ut bollarna lite (de flyter ut lite på plåten så platta inte för mycket).

  • 5

    Baka mitt i ugnen i ca 8-9 min. Så fort du tar ut kakorna från ugnen strösslar du miniflingor över. Låt kallna på plåten.

  • 6

    Till kolasåsen. Blanda alla ingredienser (förutom Miniflingor) i en panna och koka samman på spisen tills såsen tjocknar och blir trögflytande, ca 5-7 minuter. Vänd i Miniflingor och blanda. Låt såsen svalna. Lägg sedan i en burk med lock.

  • 7

    Servera kakorna med glass och kolasås.