Havrerutor med kanelkola

Ingredienser

Antal portioner: 1

Havrebotten

  • 120 g rumstempererat smör
  • 1.25 dl strösocker
  • 2 dl havregryn (knappt)
  • 1.25 dl vetemjöl
  • 1 tsk kanel

Kanelkola

  • 1.5 dl vispgrädde
  • 1.5 dl strösocker
  • 0.5 dl ljus sirap
  • 120 g vit choklad
  • 75 g smör
  • 1 tsk kanel
  • 1 st nypa salt

Chokladtryffel

  • 50 g mjölkchoklad
  • 75 g vispgrädde
  • 0.5 tsk Falksalt flingsalt

Instruktioner

  • 1

    Havrebotten:

    Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn) och klä en form, ca 20×20 cm med bakplåtspapper. Lägg alla ingredienser till bottnen i en bunke och arbeta ihop till en deg med händerna. Tryck ut degen i formen och grädda i ca 13–15 minuter.

  • 2

    Kanelkola:

    Häll grädde, socker, sirap och kanel i en kastrull och koka upp. Rör ner chokladen och koka på medelvärme till ca 114 grader. Rör om ibland men inte för ofta. Tag från värmen, rör ner smöret och häll sedan kolan över havrebotten. Låt den stelna.

  • 3

    Chokladtryffel:

    Smält chokladen försiktigt. Koka upp grädden, slå den över chokladen och rör om till en slät kräm. Tillsätt saltet och mixa gärna med stavmixer om du har. Häll den sedan över den stelnade kolan. Ställ sedan in i kylen några timmar, så att den sätter sig, innan du skär upp den i kvadrater och strör flingsalt på toppen.