Krämig fisksoppa

Ingredienser

Antal portioner: 4

  • 1 st gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 st fänkål
  • 10 st små potatisar
  • 2 msk smör
  • 2 st fiskbuljongstärningar
  • 5 dl vatten
  • 1 1/2 dl vitt vin
  • 600 g torskfilé
  • 1 kg färska blåmusslor
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • Salt

Garnering

  • Aioli
  • Persilja eller dill
  • 100 g skalade räkor
  • Flingsalt Himalaya

Instruktioner

  • 1

    Skala och finhacka lök och vitlök. Ansa fänkålen och skär den i strimlor. Skala potatisen och skär i mindre bitar.

  • 2

    Fräs lök, vitlök och fänkål i smör. Tillsätt potatisen och fräs med en stund. Häll över vinet och sjud i någon minut. Tillsätt vatten, grädde och buljong. Låt sjuda under lock i 15 minuter, tills potatisen är mjuk. Krydda med salt.

  • 3

    Skölj och rensa musslorna. Kasta de som är trasiga och som inte stängs när de knackas i köksbänken. Skär fisken i bitar.

  • 4

    Lägg musslorna i grytan och låt sjuda under lock i cirka fem minuter eller tills de öppnats. Släng bort de som fortfarande är slutna.

  • 5

    Lägg fisken i grytan och sjud försiktigt i tre minuter. Akta så den inte blir överkokt. Servera fiskgrytan med räkor, aioli och bröd. Toppa med persilja eller dill och Flingsalt Himalaya.

    Tips! Vill du ha extra färg och smak, tillsätt 1 paket saffran när du fräser lök och fänkål.