Antal portioner: 4
Skala och skölj av potatisen, skär i mindre bitar om det är stora potatisar. Koka den mjuk med ½ tsk örtsalt i rikligt med vatten. Koka ca 10 – 15 minuter beroende på storlek.
Värm upp mjölk och smör i en kastrull strax innan potatisen är klar.
Häll av vattnet och pressa först potatisen med en stöt direkt i kastrullen. Vispa sen ner den varma mjölken med elvisp i potatisen, vispa tills moset är jämnt och krämigt utan att vispa för länge. Smaka eventuellt av med mer örtsalt. Garnera gärna med lite gräslök eller valfri ört. Servera och njut!
Tips!
Byt ut en deciliter mjölk mot vispgrädde och du får om möjligt ett ännu godare mos. Var inte rädd för mycket smör i moset, det blir så krämigt, smörigt och gott. Om du vill ha helt slätt mos som påminner om en lyxig puré, ja då kan du enkelt sila av moset i en finmaskig sil.