Maffig chokladtårta med salted caramel pannacotta

Ingredienser

Antal portioner: 10

Salted caramel pannacotta

  • 1 tsk gelatinpulver
  • 3 dl grädde
  • 1 st burk dulce de leche (ca 400g)
  • 1/2 tsk Falksalt flingsalt (efter smak)

Tårtbottnar

  • 5 st äggvitor
  • 4 dl mandelmjöl
  • 2 1/2 dl socker

Chokladganache

  • 300 g choklad, ca 55% kakao
  • 3 dl grädde
  • 10 g smör

Topping

  • 1/2 msk Falksalt flingsalt

Instruktioner

  • 1

    Salted caramel pannacotta

    • Blanda gelatinpulver med 1 msk kallt vatten i en kopp. Låt svälla i fem minuter.
    • Mikra snabbt tills gelatinet smält och ställ åt sidan att svalna.
    • Häll grädden i en kastrull och hetta upp tills det börjar ryka, ta från värmen.
    • Tillsätt det mesta av dulce de leche, gelatin och lite salt. Vispa slätt. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt.
    • Lägg en del dulce de leche i en spritspåse till topping.
    • Sila pannacottan genom en finmaskig sil, låt svalna och ställ i kylen för att stelna, det tar några timmar. Om du vill att det ska gå snabbare kan du hälla pannacottan i en vid form.
  • 2

    Tårtbottnar, 2 st

    • Sätt ugnen på 175 grader. Spänn fast bakplåtspapper i botten av två lika stora springformar, 20-22 cm, och smörj in kanterna med smör.
    • Blanda mandelmjöl och socker.
    • Vispa äggvitorna till ett fast skum.
    • Vänd ner mandelmjölet med en slickepott och rör till en jämn smet.
    • Fördela smeten jämnt mellan de två formarna.
    • Grädda bottnarna i mitten av ugnen i 20-25 minuter eller tills de fått färg och stannat.
    • Låt svalna helt i formarna.
  • 3

    Chokladganache

    • Grovhacka chokladen och lägg i en bunke tillsammans med smör.
    • Hetta upp grädden och häll över chokladen. Låt stå ett par minuter.
    • Rör om tills du har en slät chokladkräm, ställ åt sidan för att svalna.
    • Ganachen tjocknar i rumstemperatur, rör om då och då tills den svalnat helt.
    • Vispa med elvisp tills du har en fluffig, spritsbar kräm, det tar några minuter.
    • Lägg ganachen i en spritspåse.
  • 4

    Montering:

    • Vispa upp pannacottan till en bredbar kräm med elvisp.
    • Lägg en botten på ett fat.
    • Spritsa en ring ganache längs med ytterkanten av botten.
    • Bred ut pannacotta innanför ringen och jämna till. Häll resten av pannacottan i en spritspåse.
    • Lägg på den andra botten och täck hela tårtan med chokladganache.
    • Spritsa chokladganache, pannacotta och kolasås som du vill ovanpå tårtan. Istället för att spritsa kan du skeda på fyllningarna ovanpå tårtan och swirla ett mönster med en sticka.
    • Ställ i kylen att stelna något. 
    • Servera gärna med färska hallon!