Plättar med sötpotatiskräm, grönkål och kanderade nötter

Ingredienser

Antal portioner: 6

Plättsmet

  • 4 dl havremjöl
  • 5 dl havredryck
  • 1 msk bakpulver
  • Olja att steka i
  • 1/2 tsk Falksalt finkornigt Himalayasalt

Ingredienser

  • 2 st medelstora sötpotatisar
  • 1 tsk färsk ingefära, riven
  • 2 msk vatten
  • 50 g hackad grönkål
  • 1 st rött äpple
  • 2 tsk kallpressad rapsolja
  • Falksalt flingsalt från havet med jod

Kanderade nötter

  • En stor näve blandade naturella nötter, exempelvis hasselnötter utan skal, mandlar och valnötter
  • 2 msk lönnsirap eller honung
  • Falksalt flingsalt från havet med jod

Instruktioner

  • 1

    Vispa ihop ingredienserna till plättarna, ställ åt sidan i 15 minuter.

  • 2

    Värm ugnen till 200°C. Dela sötpotatisarna på mitten på längde, pensla snittytan med 1 tsk olja, lägg på en ugnsplåt med snittytan upp och baka i mitten av ugnen tills helt mjuka rakt igenom, ca 20-25 minuter. Låt svalna, gröp ut potatisen ur skalet och mixa tills slätt tillsammans med ingefära och vatten, smaka av med salt.

  • 3

    Massera grönkålen med 1 tsk olja och en nypa salt tills del mjuknar. Finhacka äpplet, eller skär i tunna stavar, och blanda med grönkålen.

  • 4

    Rosta nötterna i en torr stekpanna tills de blir lätt gyllene och det börjar dofta nötigt. Häll på lönnsirapen och låt koka in. Strö över en nypa salt och blanda ihop. Häll upp på ett bakplåtspapper och låt svalna. Hacka grovt.

  • 5

    Stek små plättar av plättsmeten. Toppa med sötpotatiskräm, grönkålssallad och kanderade nötter. Strö över en nypa flingsalt.