Potatissnittar med Karl Johan

Ingredienser

Antal portioner: 12

  • 5 st stora potatisar av fast sort
  • 1 msk lönnsirap
  • 1 msk olivolja
  • Falksalt flingsalt
  • 250 g färsk Karl Johansvamp (eller 40g torkad, blötlagd och urkramad)
  • 2 msk smör
  • 2 st nypor Falksalt flingsalt
  • 1 st salladslök
  • 1 st liten rödlök, fint skivad
  • Färsk oregano och timjan
  • 1 st nypa nymalen svartpeppar

Instruktioner

  • 1

    Skiva potatisarna i ca 0,5 cm breda skivor på längden. Skölj dem i kallt vatten och torka torra.

  • 2

    Blanda lönnsirap, olivolja, salt och svartpeppar i en bunke. Lägg i potatisskivorna och blanda väl. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper och rosta mitt i ugnen i 225° C i ca 15–20 min tills skivorna fått fin färg.

  • 3

    Skiva svampen. Hetta upp smöret i en stekpanna och stek svampen på medelvärme 4–5 minuter och rör om då och då. Salta med ett par nypor flingsalt.

  • 4

    Servera den stekta svampen på den ugnsbakade potatisen. Toppa med salladslök, rödlök och färska örter. Avsluta med en nypa flingsalt.