Rödbetsgravad lax

Ingredienser

Antal portioner: 4

  • 1 kg hel laxfilé, benfri
  • 3 msk grovkornigt salt
  • 3 msk socker
  • 1 tsk grovmalen vitpeppar
  • 1 stor rödbeta

Instruktioner

  • 1

    Putsa laxfilén och använd en liten tång för att ta bort alla ben.

  • 2

    Gnid ovansidan av laxen med grovt salt, socker och krossad vitpeppar. Lägg fisken med skinnsidan ned i en plastpåse

  • 3

    För att ge laxen en vacker röd färg – låt riven rödbeta dra med i lagen. Skala och riv rödbetan grovt. Sprid jämnt ovanpå laxsidan. Knyt ihop påsen och lägg i kylen. Låt grava i kylen ca 2 dygn. Vänd påsen en gång om dagen för ett jämt resultat.

  • 4

    När laxen är färgiggravad: ta upp ur påsen och avlägnsa rödbetan. Använd en vass kniv för att skära riktigt tunna skivor. Servera laxen kall, gärna med pepparrotskräm och gröna blad.