Rödbetsgravad morot

Rödbetsgravad morot

Ingredienser
Antal

Bra att tänka på!

När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

5.00
jämnstora morötter (ca 500 gram)
1.00
tsk rapsolja
1.00
dl Falksalt grovkornigt salt för kvarnen
Gravlag
0.75
dl vatten
2.00
msk kokossocker
2.00
msk äppelcidervinäger
1.00
liten rödbeta
Till servering
Färsk dill
Kallpressad rapsolja - gärna med smak av citron
Färsk pepparrot
Falksalt Flingsalt Himalaya
Mandelsmör
Surdegsbröd
Instruktioner
1

Värm ugnen till 200°C.

2

Skrubba morötterna, pensla med olja. Lägg på en bädd av grovkornigt salt, i en ugnsfast form. Baka i ugnen i 30-40 minuter, tills morötterna mjuknat med fortfarande har en inre kärna. Borsta bort saltet och låt morötterna svalna, peta sedan försiktigt bort skalet.

3

Koka upp alla ingredienser, förutom rödbetan, till lagen. Låt svalna. Skala och finriv rödbetan, lägg i lagen. Häll ner morot och lag i en tålig plastpåse. Lägg in i kylen. Låt ligga minst 4 timmar, eller över natten, vänd gärna efter halva tiden (behövs ej mitt i natten).

4

Ta upp och skär moroten i tunna skivor. Servera gärna med färsk dill och pepparrot, exempelvis på rostat surdegsbröd tillsammans med mandelsmör!

Falksalt på Instagram