Rödbetsgravad morot

Ingredienser

Antal portioner: 4

  • 500 g morötter
  • 1 tsk rapsolja
  • 1 dl Falksalt grovkornigt salt för kvarnen

Gravlag

  • 3/4 dl vatten
  • 2 msk kokossocker
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 1 liten rödbeta

Servering

  • Färsk dill
  • Kallpressad rapsolja - gärna med smak av citron
  • Färsk pepparrot
  • Falksalt Flingsalt Himalaya
  • Mandelsmör
  • Surdegsbröd

Instruktioner

  • 1

    Värm ugnen till 200°C.

  • 2

    Skrubba morötterna, pensla med olja. Lägg på en bädd av grovkornigt salt, i en ugnsfast form. Baka i ugnen i 30-40 minuter, tills morötterna mjuknat med fortfarande har en inre kärna. Borsta bort saltet och låt morötterna svalna, peta sedan försiktigt bort skalet.

  • 3

    Koka upp alla ingredienser, förutom rödbetan, till lagen. Låt svalna. Skala och finriv rödbetan, lägg i lagen. Häll ner morot och lag i en tålig plastpåse. Lägg in i kylen. Låt ligga minst 4 timmar, eller över natten, vänd gärna efter halva tiden (behövs ej mitt i natten).

  • 4

    Ta upp och skär moroten i tunna skivor. Servera gärna med färsk dill och pepparrot, exempelvis på rostat surdegsbröd tillsammans med mandelsmör!