Rödbetstartar

Rödbetstartar med friterad potatis och sojamajonnäs

Ingredienser
Antal

Bra att tänka på!

När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Rödbetstartar
500.00
g rödbetor
1.00
msk kapris
2.00
tsk olivolja
1.00
liten fänkål
Falksalt flingsalt
Friterad potatis med ramslökssalt
2.00
potatisar
Naturell rapsolja (eller annan frityrolja) till fritering
1.00
msk Falksalt flingsalt
1.00
msk torkad ramslök (eller en blandning av torkad persilja och gräslök)
Sojamajonnäs
1.00
dl växtbaserad majonnäs
1.00
tsk soja
Garnering
0.50
kruka färsk persilja
finriven citronzest från 1 ekologisk citron
Växtbaserad majonnäs
1.00
dl kikärtsspad
1.00
msk dijonsenap
1.00
msk äppelcidervinäger
2.50
dl neutral rapsolja
Instruktioner
1

Värm ugnen till 175°C. Skala rödbetorna, dela dem på mitten och blanda med 1 tsk olja. Lägg på en ugnsplåt och rosta i ugnen i ca 60 minuter, tills de är helt mjuka, utan att kanterna blir krispiga. Låt svalna. Mixa tillsammans med kapris och 1 tsk olivolja tills finfördelat, men utan att det blir ett mos. Det ska vara små hela bitar. Smaka av med Falksalt flingsalt.

 

 

 

2

Hyvla eller skär fänkålen så tunt som möjligt, lägg i iskallt vatten. Skrubba potatisarna och skär i tunna skivor, sedan i tunna stavar. Skölj av med kallt vatten, torka torrt med hushållspapper.              

3

Värm upp rapsoljan till 180°C i en stor kastrull. Testa värmen genom att försiktigt lägga ner en potatisbit. Börjar det fräsa/fritera är temperaturen rätt. Fritera potatisen i omgångar, i ett par minuter tills de börjar få en lätt gyllene färg. Fånga upp med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Strö över Falksalt fingsalt och den torkade ramslöken. Häll av vattnet från fänkålen.

4

Fördela rödbetstartaren på fyra assietter. Lägg lite fänkål på varje tallrik. Klicka ut sojamajonnäs och strö över friterad potatis. Strö över ramslökssalt, persilja och riv över lite citronzest.  

5

Tips! Man kan också göra en egen växtbaserad majonnäs!

Mixa kikärtsspad, senap och vinäger. Tillsätt rapsoljan i en tunn stråle under fortsatt mixande tills du får en fluffig majonnäs. Smaka av med soja.