Sötpotatissoppa med getost

Ingredienser

Antal portioner: 6

Soppa

  • 1 st gul lök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 500 g potatis, skalad
  • 700 g sötpotatis, skalad
  • 1 1/2 L vatten, ev. mer
  • 2 msk Falksalt flingsalt
  • 1 tsk färsk, hackad rosmarin (halvera mängden om du använder torkad)
  • 2 tsk torkad timjan
  • 1/2 tsk chiliflakes, mer efter tycke
  • 1 1/2 msk vit balsamvinäger
  • 1 msk citronsaft
  • Rapsolja att steka i
  • Färskmalen svartpeppar

Örtolja

  • 1 kruka basilika
  • 1 kruka persilja
  • En rejäl näve oregano
  • 1/2 citron, saften
  • 1 dl mild olivolja
  • 1/2 tsk agave eller flytande honung
  • Falksalt finkornigt salt med jod

Servering

  • Getost
  • Rostade solroskärnor
  • Chiliflakes

Instruktioner

  • 1

    Hacka löken, skiva vitlöken och skala och hacka potatisarna. Skär den vanliga potatisen i mindre bitar än sötpotatisen så blir de klara samtidigt.

  • 2

    Fräs löken i rapsolja på medellåg värme i en stor kastrull tills den är genomskinlig.

  • 3

    Lägg i vitlöken och fräs i någon minut innan du lägger i potatis och sötpotatis.

  • 4

    Häll i vatten och låt koka upp. Sprinkla i flingsalt, rosmarin, timjan och chiliflakes.

  • 5

    Låt puttra på medelvärme tills potatisen är helt mjuk, ca 15–20 min.

  • 6

    Mixa soppan slät med stavmixer, addera vinäger och citronsaft.

  • 7

    Späd med vatten till önskad konsistens. Smaka av med svartpeppar och eventuellt mer flingsalt.

  • 8

    Mixa alla ingredienser till örtoljan med stavmixer. Smaka av med salt. Servera soppan med ringlad örtolja, smulad getost, rostade solroskärnor, en nypa chiliflakes och en nypa flingsalt.