Antal portioner: 6
Hacka löken, skiva vitlöken och skala och hacka potatisarna. Skär den vanliga potatisen i mindre bitar än sötpotatisen så blir de klara samtidigt.
Fräs löken i rapsolja på medellåg värme i en stor kastrull tills den är genomskinlig.
Lägg i vitlöken och fräs i någon minut innan du lägger i potatis och sötpotatis.
Häll i vatten och låt koka upp. Sprinkla i flingsalt, rosmarin, timjan och chiliflakes.
Låt puttra på medelvärme tills potatisen är helt mjuk, ca 15–20 min.
Mixa soppan slät med stavmixer, addera vinäger och citronsaft.
Späd med vatten till önskad konsistens. Smaka av med svartpeppar och eventuellt mer flingsalt.
Mixa alla ingredienser till örtoljan med stavmixer. Smaka av med salt. Servera soppan med ringlad örtolja, smulad getost, rostade solroskärnor, en nypa chiliflakes och en nypa flingsalt.