Tomatsoppa med vitlöksbröd

Ingredienser

Antal portioner: 4

Soppan

  • 1 st gul lök
  • 600 g smakrika tomater
  • 25 g smör
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 3 dl grädde
  • 3 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • Falksalt finkornigt salt

Topping

  • Rostad lök
  • Halverade körsbärstomater
  • Persilja

Vitlöksbröd

  • 4 st skivor gott bröd
  • Olivolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • Parmesanost
  • Falksalt flingsalt

Instruktioner

  • 1

    Hacka löken och fräs mjuk i en stor kastrull tillsammans med smöret.
    Dela tomaterna grovt och lägg ner i kastrullen. Låt bubbla i smöret tills tomaterna mjuknat och skalet börjar lossa.

  • 2

    Tillsätt vinäger och låt koka i någon minut. Slå över grädde, vatten och buljongtärning. Låt sjuda medan du gör vitlöksbröden.

  • 3

    Vitlöksbröd:
    Ringla olivolja, riven vitlök och parmesan över brödet. Rosta skivorna i ugnen på 200° i ca 10 minuter eller tills de fått fin färg. Toppa med lite persilja och flingsalt.

  • 4

    Mixa soppan slät och smaka av med salt. Toppa soppan med körsbärstomater, rostad lök och lite persilja.