Falksalt-packning

GENERATIONER
AV SALT PASSION

Man skulle kunna tro att historien om Falksalt börjar i Falkenberg. Men faktiskt börjar vår saga någon helt annanstans:

Året är 1830 och Napoleon har precis fallit när två unga män beslutar att testa sina vingar. Herrarna Wachenfeldt och Andersson har funnit modet att starta en saltfirma. Över stora böljande hav börjar de att skeppa salt hem till Göteborgs hamn för grosshandel och försäljning i sin saltbod i centrala Göteborg, dit både stadsfolk och bönder kommer för att hämta sina saltsäckar.

Samtidigt, på andra sidan Nordsjön, ger sig en annan ambitiös och driftig ung man ut på sin första upptäcktsresa. Herman Falk är bara 18 år när han lämnar Polen och kliver i land på Englands östkust, ännu ovetande om att han snart kommer att få smak för salt och redan mot slutet av 1850-talet ska ha lyckats bli en av de största saltexportörerna i regionen.

Ett par decennier senare faller det sig så att saltfirman i Göteborg börjar handla med den stora brittiska leverantören under ledning av Herman Falk – ett samarbete som växer sig större med tiden och ska visa sig få avgörande betydelse för vår historia.

I Göteborg tuffar saltaffärerna stadigt på och 1905 får bolaget nya ägare liksom ett nytt namn: Hanson & Möhring. Man fortsätter att importera mycket salt från sin brittiska huvudleverantör under 1900-talets första årtionden, däribland ett färdigpaketerat bordssalt för hushållsbruk som bär producentens eget varumärke: Falk’s Salt. Så småningom får Hanson & Möhring möjlighet att ta över rättigheterna till varumärket som nu blir Falksalt och snabbt blir en älskad favorit hos svenskarna. Redan 1928 lanserar Falksalt det första jodberikade bordssaltet i Sverige – en viktig milstolpe för den svenska folkhälsan.

Nu har det snart gått 100 år sedan Falksalt hittade hem och fann sin självklara plats på svenska middagsbord och köksbänkar. Vi är på ständig upptäcktsresa, både runt jorden och in i framtiden för att inspirera i köket. Med nyfikenhet och det allra bästa från hav och berg sätter vi smak på livet.

Falksalt är en del av Salinity Group. Företagsgruppen leds av fjärde generationen Hanson i Göteborg, med samma salta passion som då.

gammelsalt_svart_1_75p

Vi älskar salt! Det har vi gjort i snart 100 år och på sätt och vis mycket längre än så. Idag finns vårt salt i hemmakök, butiker och restauranger över hela världen.

LÄS MER