Plant-based-by-Thess_Smoothie-bowl-rotated

ÄTER VI
VERKLIGEN
MED ÖGONEN?

Alla dagar i veckan, om du frågar Therese Elgquist. Med sina färgsprakande, växtbaserade rätter och smarta vardagsknep vill hon inspirera oss att ge våra måltider det lilla extra, varje dag.

– Själva omtanken är en jättestor del av matupplevelsen, menar hon. Och en kvällsmacka förtjänar lika mycket kärlek som en middag på lyxrestaurang.

Vill göra varje matstund speciell

Hon är matkreatör, kokboksförfattare, föreläsare och hållbarhetspoddare. Hon lagar mat i Nyhetsmorgon, Instagrammar, matstylar och kockar på meditationsretreats. Hennes mission? Att få dig att tänka lika mycket på hur du äter, som på vad.

– Mat förenar, få saker är så fantastiska som det. Vare sig det är en kvällsmacka i köket eller en finmiddag på stan, förklarar Therese. Jag vill låta mat få bli gott igen, och göra maten till dagens höjdpunkt.

Krydda med fina detaljer

Att ge måltiden det lilla extra behöver, enligt Therese, inte ta mer än tre minuter. Fina tallrikar i keramik och små skålar fyllda med olika toppings, linneservetter och ett tänt ljus på bordet räcker långt.

– Matupplevelsen börjar redan när maten hamnar på bordet, inte när man är mätt. Är presentationen vacker så händer det något i kroppen och då smakar maten bättre, berättar hon.

Lent, krispigt och knaprigt

Så om vi äter med ögonen, vilken betydelse har smaken?

– En hel del, såklart. Men det finns enkla knep att ta till även där. Stor variation på tallriken kittlar smaklökarna lika mycket som ögat. En krispig topping med rostade fröer och flingsalt på en krämig soppa kan göra hela skillnaden, menar Therese. Och ju mer färg desto bättre.

Ta din tid

Thereses bästa tips är trots allt att inte krångla till det för mycket. Och att låta måltiden ta tid, oavsett om du äter själv eller tillsammans.

– Allt behöver faktiskt inte vara superfixat för att du ska bjuda hem någon. Att äta tillsammans förhöjer matupplevelsen så mycket i sig. Är du själv tycker jag att du ska testa att tända ett ljus och middagsdejta dig själv. Stoppa undan mobilen, stäng av tv:n och öva på äta utan distraktioner, avslutar Therese. Det är omtanke på riktigt!

LÄS MER