MIXOLOGEN TIPSAR:
SVALKANDE DRINKAR VID GRILLEN

Allt började med en havtorns-cocktail. Då var Alexandra 20 år och hade aldrig smakat något liknande. Idag är hon passionerad mixolog; en slags blandning mellan en avancerad bartender och kemist. Och med en alldeles speciell känsla för just drinkar. Testa hennes läskande sommarfavoriter lite längre ner, så förstår du vad vi menar!

Hej Alexandra! Hur har du tänkt när du tagit fram dina drinkrecept?

På sommaren vill jag ha fräscha, läskande drinkar och gärna med mycket citrus. Jag har valt att använda jordgubbar, melon och citrusfrukter eftersom de smakar jättemycket just nu, det känner du när du luktar på dem!

Salt i drinken – är det verkligen en bra idé?

Salt är en smakförhöjare även när det gäller drinkar. Det balanserar bittra och sura smaker och hjälper dig förhöja den naturliga sötman, utan att tillsätta mer socker. Det är därför salt funkar så bra till exempelvis tequila och citron eller i en Bloody Mary.

Måste man vara mixolog för att imponera på gästerna?

Nejdå! Tänk på att inte göra det för svårt för dig själv, en tillbringare med bål kan vara lika effektfullt som en Margarita. Använd gärna färska frukter som smakar mycket. Ska du ha sprit i drinken så fråga i butiken vilken sort som passar bäst. Det är stor skillnad på gin och gin, till exempel. Och vad du än gör: spara inte på isen!

Melonbomb

4 glas

  • 1 cantaloupemelon
  • Vatten
  • Sockerdricka
  • Mynta
  • 4 cl limejuice
  • 2 cl sockerlag
  • Flingsalt
  • 4 skivor cantaloupemelon

Gör så här:

  1. Mixa melon med lite vatten tills du får en slät puré
  2. Blanda puré, lime, sockerlag och en nypa flingsalt i en shaker
  3. ”Klappa myntan” och tillsätt is
  4. Skaka shakern, sila ner drycken i high-ball-glas och tillsätt is
  5. Toppa med lite sockerdricka
  6. Strö lite flingsalt över melonskivorna och garnera glasen tillsammans med en kvist mynta
  7. Servera!

Tillsätt 4 cl ljus rom per glas om du vill ha ett alkoholhaltigt alternativ

Jordgubb + lime

4 glas

  • 4 cl limejuice
  • Schweppes bitter lemon
  • 2 cl sockerlag
  • Jordgubbspuré
  • Jordgubbar
  • Salt blandat med chilipulver

Gör så här:

  1. Mixa jordgubbar till en slät puré
  2. Blanda puré, limejuice och sockerlag i en shaker tillsammans med is
  3. Dra en limeskiva på kanten av 4 vinglas och doppa dem i salt/chilibland­ningen
  4. Skaka shakern, sila ner drycken i glasen och tillsätt is
  5. Toppa med Schweppes bitter lemon
  6. Garnera med en jordgubbe och en limeskiva på varje glas
  7. Servera!

Tillsätt 4 cl ljus rom per glas om du vill ha ett alkoholhaltigt alternativ

Lavendeldröm

4 glas

  • 4 cl citronjuice
  • 4 cl flädersaft
  • 2 cl sockerlag
  • Salt
  • Lavendelblommor till lag + dekoration

Gör så här:

  1. Lägg lavendelblommorna med ovansidan nedåt i en tillbringare
  2. Koka upp sockerlagen och häll över blommorna och låt svalna (för intensivare lavendelsmak, låt lagen stå över natten)
  3. Blanda citronjuice, flädersaft och lavendelsockerlagen i en shaker tillsam­mans med is
  4. Dra en citronskiva längs kanten på rocksglasen och doppa dem i lite salt
  5. Skaka, sila ner drycken i rocksglas och tillsätt is
  6. Garnera med en skiva citron och en lavendelblomma
  7. Servera!

Tillsätt 4 cl gin per glas om du vill ha ett alko­holhaltigt alternativ

Alexandras lemonad

1,5–2 liter

  • 1 dl färskpressad apelsinjuice
  • 1 dl färskpressad citronjuice
  • 1 dl färskpressad limejuice
  • 1 dl färskpressad grapefruktjuice
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 liter vatten
  • 1/2–1 tsk salt

Gör så här:

  1. Blanda alla ingredienser i en stor till­bringare.
  2. Låt stå i ca 15 min och rör om då och då tills sockret har löst upp sig
  3. Skiva lite färsk citrus och lägg i till­bringaren. Tillsätt is
  4. Servera!

LÄS MER